Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Urter til krydder og smak

Dyrking, Spiselig / Mat og konsum, Tips og råd
Urter til krydder og smak

Urter er blader og plantedeler som lukter og smaker nydelig. Urter skal brukes ferske og nyplukket. Plantedelene kan blant annet serveres nyklippet i salater, på maten eller moses i morter med flere urter, krydder og oljer. Det er uten tvil en spennende matopplevelse man legger opp til ved å tilsette urter i hverdagen.

Urteplanter spenner over et vidt felt av smaksopplevelser og bruksområder. Hva ville for eksempel lammestek vært uten rosmarin og timian? Mojito uten Marokkans mynte, eller indisk-inspirert mat vært uten koriander? Hver urte har sin særegne smak og tar stor del i våre stadig mer internasjonale matvaner. Ved å bruke urter får man dessuten sunnere mat, fordi man tilsetter smaker uten å bruke salt. I tillegg kan man redusere sukkerinnholdet ved å bruke planten Stevia.

Urtene setter pris på å få vokse på lune plasser, gjerne med litt lett jord som gjødsles jevnlig med organisk og kalkholdig gjødsel. Mye mer hokus-pokus er det i grunnen ikke, annet enn å la plantene tørke lett opp mellom hver vanning. Dernest er det viktig å ta av urtene jevnlig slik at de ikke blir for lange og seige. Blir urteplanten for lang kan de som oftest friseres litt ned og vokse seg til på nytt.

Noen urter er hardføre og kan plantes i jorden der de kan nytes år etter år. Enkelte urter kan være livlige i veksten, slik at det kan være lurt å bruke plantekasser. Andre urter er begrenset til bare ettårig bruk. Plasser urter både på friland og i en velluktende og fin sammenplanting ved grillen eller på kjøkkenbenken. Hvis urtene blir mismodige inne, så sett dem enkelt et svalt sted ute hvor solen ikke er for sterk. Husk også at mange av urtene blomstrer og er attraktive for flere av de viktige insektene, så sett de gjerne ute hvis klimaet tillater det.

Ta steget inn i smakenes mekka med friske og velsmakende krydderurter. Våre hagesentre bugner over av smakfulle og velduftende varianter. Kom en tur innom oss i Blomsterkroken, for tips og ingredienser til en mer smakfull hverdag.Share on Facebook

Personvernerklæring

Logg inn