Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Stauder - flerårige gleder

Flerårige / Stauder, Hageplanter, Krukker og potter, Tips og råd
Stauder - flerårige gleder

Stauder er betegnelsen på flerårige vekster hvor alt over bakken visner ned om høsten, og vokser opp igjen neste vår. Stauder omfatter planter med røtter, knoller og løk – slik vi finner hos for eksempel pioner og tulipaner.

Stauder man kjøper i hagesenteret kan være kultivarer som er foredlet videre fra planter vi kjenner fra naturen. Det kan være at de har større blomster, andre farger eller er mindre utsatt for enkelte sykdommer enn de plantene vi finner i naturen. Staudenes krav til vokseplass er likevel det samme.

Stauder kommer fra alle mulige vokseplasser og verdensdeler, men likevel kan vi oppsummere med tre enkle råd: gjødsle, vedlikeholde og fjern døde planterester.

Gjødsle med organiske gjødsler som kugjødselkompost, hønsegjødsel eller andre naturgjødsler. Dette er gjødsel som gir staudene god helse og nok næring til vekst i røtter, plantedeler og en fargerik blomstring. Gjødsle gjerne nøkternt og ofte heller enn mye og sjelden. Slik sikrer du at stauder som blomstrer til ulike tider får hva de trenger. Spør oss om råd.

Vedlikeholde staudene underveis i sesongen. Klipp vekk skadede plantedeler, støtt opp høye stauder med støttepinner eller buskstøtter. Disse tingene får du kjøpt i våre hagesentre. Skulle staudene få skadegjørere som dyr eller sopp, så skjær vekk skadegjørere og plantedeler. Eller i enkelte tilfeller; ta like godt hele planten vekk, så unngås spredning. Fjerning av skadede plantedeler er også preventivt mot snegler.

Til sist skal døde planterester tas vekk om høsten. Etter første frostnatt er ofte passende. Dette er forebyggende mot at sykdommer, skadedyr og soppsykdommer overvintrer i de visne planterestene i staudebedet.

PS!
Når du nå har blitt inspirert – så ønsker vi å invitere deg til å dele bilde av hvordan du har gjort det via våre facebooksider eller ved at du legger ut bilde på Instagram og henger på #blomsterkrokenhagesenterShare on Facebook

Personvernerklæring

Logg inn