Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Sett frø og se spirene gro!

Dyrking, Tips og råd
Sett frø og se spirene gro!

La det spire og gro i hagen, på balkongen eller i kjøkkenhagen! Etter en lang kald vinter kan du endelig starte planene til en spennende dyrkingssesong.
Vil du prøve å så selv for første gang er det viktig at du starter med få slag.

På frøpakkene står det oppført om frøene du ønsker å prøve deg med trenger forkultur eller kan såes direkte ute. 

Hanna Lunde på Gjøvik gir deg sine beste tips for et vellykket resultat.

Forkultur

Noen typer trenger forkultur inne. Da er det viktig med lys, gjerne et vindu mot sør.

Fyll en beholder med jord fra Blomsterkroken, klapp det plant og dusj forsiktig med ei dusjeflaske. Bland gjerne litt perlite i jorda før du sår. Da spirer frøene lettere og unge røtter blir sterkere med mer oksygen i jorda. Så forsiktig og jevnt.  Dekk frøene med jord – en fin tommelfingerregel er 3 ganger størrelsen på frøet.

Plasser det lyst, men ikke i direkte sollys. En passende temperatur er ca 18 – 22 grader.

Hold jorda jevnt fuktig, men ikke overvann. Vann gjerne fra undersiden slik at du unngår at frøene flyter opp på toppen av jorden, eller bruk en dusjeflaske til å vanne forsiktig med. 

De nye spirene kommer med to frøblad. Når de to første bladparene viser seg over frøbladene, skiller du plantene forsiktig fra hverandre og planter dem i hver sin potte. Når nattefrosten er over kan du herde de litt utendørs ved å gradvis ha de ute slik at de venner seg til temperaturen. 

Når temperaturen tillater det planter du ut i krukker, kar, bed eller kjøkkenhagen.

Direktesåing

Direktesåing ute i bakken eller pallekarm passer for frø som tåler kulde eller vokser raskt.

Et supert eksempel er ulike typer salat. De spirer raskt og er fine å så direkte ute i ca 14 dagers intervaller slik at du kan høste din helt egne ferske salat gjennom hele sesongen. 

Dekk gjerne med fiberduk så du får et godt mikroklima og en god start på spiringen. Duken vil også beskytte mot skadedyr, holder på fuktigheten og gir jevnere temperatur.

Vi har alt du trenger!

I våre hagesentre finner du frø, jord, minidrivhus , merkepinner og ikke minst gode råd og tips til deg slik at du lykkes med ditt såprosjekt.

 

Så nå er det bare å se på at det spirer og gror!Share on Facebook

Personvernerklæring

Logg inn