Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Plant prydbusker og hekk

Hageplanter, Hekkplanter, Prydbusker, Tips og råd
Plant prydbusker og hekk

Er det planer om en hekk i hagen eller i borettslaget? Eller er det kanskje en drøm å lage en hekk som er inspirert av 1950-tallets bugnende syriner-, roser- og duftskjærsmin? Bruk ferietiden til å plante – nå er det fuktig og fint i bakken – perfekt for buskene dine!

Nå er det rett tid å plante! Vekstsesongen er i gang for alvor og nyplantede busker vil ha god rot-utvikling og vekst nå. For noen er det på tide å gjøre alvor av å få plantet hekken nede ved gjerdet eller mot den støvete veien som går utenfor. Kanskje er det en gammel hekk som med fordel kan byttes ut, eller så er det bare på tide å få plantet den prydbusken som du har ønsket deg i alle år.

De fleste buskene vi kaller prydbusker vil plantes i vanlig hagejord som man gjødsler opp med kugjødselkompost, hønsegjødsel eller annen organisk gjødsel når man har gravd opp hullet eller grøften man vil plante i. Grav gjerne hullet så stort at man kan sette et A4-ark på høykant i hullet. Sørg for at planten er godt vannet og at hullet fylles godt med vann som får synke ned. Vann godt etter planting og de neste dagene.

Til hekkplanting anbefales ofte tre planter pr meter; 33, 66 og 99 centimeter fra hverandre. Da vokser plantene etterhvert godt i sammen og blir til en levende vegg. Man kan selvsagt gå lengre fra hverandre, men da må man være forberedt på at det blir mer luft mellom plantene.

Hvis man har en drøm om en romantiske 1950-tallshagen kan man lage en markeringshekk hvor man blander ulike planter. Syriner, høye buskroser, brudespirea og skjærsmin er da morsomme valg. Dette er busker som får ulike høyder og blomstrer til ulike tider, noe som gir liv og vitalitet på en harmonisk måte. Her kan man gå både 1, 2 og 4 meter mellom hver plante.

Man kan jo la seg inspirere av 50-tallet, men bruke andre busker som spiller på vakkert bladverk, blomster og bær slik som svartsurbær, blærespirea, klokkebusk og brokbladet kornell for å nevne noen morsomme planter. Her skal man heller ikke gå av veien å bruke både et frukttre og en gruppe med pioner inn i mellom alt for å sette kronen på verket.

Da mangler det bare å henge opp noen klatreplanter som klematis og kaprifol på gjerdet, så er hagen snart en fryd for øynene.

Har man en minimalistisk smak vil busker som buksbom eller ulike slag høye prydgress være spennende å bruke. Dette er mer ”stilrene” planter som harmoniserer med linjer og store flater. Kontrasten som levende planter gir til partier med stein og betong kan være svært imponerende og effektfullt. Inn i minimalismens bed av elvestein kan både vintergrønne kinaeiner og barlind være flotte brudd på linjene.

Skap din lune og levende drømmehage med busker i sommer!Share on Facebook

Personvernerklæring

Logg inn