Lykkes med tuja (thuja)
Du vil her få noen tips fra oss til hvordan du bør gå frem for å få til en super tujahekk som er til glede for både deg og omverden i mange år fremover.
Tuja (på latin heter den 'thuja') har de siste årene blitt en svært mye brukt hekkplante, og derfor har mange også en del ulike erfaringer med denne type hekk. De er i handelen oftest å finne som enten klump- eller potteplante. Klumpplanter er planter der planterøttene og jord er surret inn i et nett. Disse er ofte noe rimeligere enn potteplantene.
De mest populære typene
Det finnes flere typer tuja som fungerer godt i vårt distrikt. Dette er fire mye brukte varianter som også egner seg godt som hekk. To høye søyletuja og to lave kuletuja:
1. Thuja occidentalis ‘Smaragd’. Dette er en av de mer kompakte søyletujaene. Den kan bli opp til 6-7 meter i full høyde og omkring 100 cm bred om den får vokse fritt. Tåler sol og halvskygge i jord som er godt drenert.
2. Thuja occidentalis ‘Brabant’. Dette er en av de tujaene som vokser fortest og er mest brukt. Brabant-tuja blir ofte en tanke mer gul-grønn på forsommeren fordi den har så rask vegetativ vekst, men dette går seg til etterhvert. Et tips for å få den grønnere, er å gjødsle med nitrogen-rik gjødsel. Tåler sol og halvskygge i jord som ikke blir for tett og kompakt.
3. Thuja occidentalis ‘Danica’. Dette er en kompakt og tett kuletuja med sine omkring 50 cm høye vekst. Den er sentvoksende og selv om den ofte er brukt i fjellhager og bed egner den seg også utmerket som hekk. Tåler sol og halvskygge i jord som har god drenering. Den trenger ikke å klippes for å vokse seg rund. Den kan plantes så tett som 50 cm for å bli tett hekk, men kan også brukes med mellomrom på opp til 150 cm for å danne en markeringshekk.
4. Thuja occidentalis ‘Little Giant’. Dette er også en kompakt og tett kuletuja som blir 80-100 cm høy. Little Giant er også en saktevoksende tuja og trenger heller ikke å klippes for å holde sin runde fasong. Planteavstander gjelder som for ‘Danica’. Tåler sol og halvskygge i jord som har god drenering
Et tips! Hvis du ønsker at plantene skal vokse så fort som mulig, bør du gå for potteplanter. Disse har et mer utviklet rotsystem enn klumpplantene.
Veien fra potte til jord
Når du har funnet ut hvilken du vil gå for og plantene er bragt hjem, er det viktig å sørge for at de får godt med vann. Unngå at plantene får for mye direkte sollys før de plantes. Tuja egner seg best å plante i grøft, i alle fall hvis den skal plantes som hekk med 50 cm mellomrom. Grøften må være så bred og dyp at rotklumpen lett kommer helt nedi. Vår tommelfingerregel er at du skal få plass til et A4-ark på høykant uten at det berører kantene i hullet. Ved å grave opp grøften, får du en liten pekepinn på jordens tilstand, samtidig som du får løst opp i jorden hvor røttene skal etablere seg. Dette gjør det også lettere å tilføre jord og gjødsel.
Husk! Hvis du skal plante klumplanter skal du ikke fjerne nettet rundt jordklumpen. Plant tujaen som den er. Nettet skader på ingen måte planten eller dens groforhold.
Både plante og grøft bør vannes godt opp før plantene settes i jord. Vår anbefaling er å bruke blomsterjord og beregne 2-3 never med Simontorp kugjødselkompost eller granulert hestemøkkkompost til hver plante. Bland og vann godt før du setter plantene utover med ønsket avstand. Vanligvis vil anbefalt avstand mellom hver plante være 50 cm hvis du ønsker en fin og tett hekk. Når plantene er på plass, fyller du så opp med den opprinnelige jorden. Unngå å plante når sola står på sitt høyeste og vann godt etter plantingen. Vann deretter med håndholdt slange med 2-3 dagers mellomrom de første 2 ukene. Dette gjelder for øvrig også i de tørre periodene i løpet av sesongen.
Vedlikehold: vanning, klipping og gjødsling
Når plantene er plantet og de har fått stå en stund, vil man raskt se at de begynner å vokse. Tuja krever ikke mye gjødsel eller stell forøvrig, men som eier av hekken har man noen tanker om hvordan man ønsker at hekken skal se ut. Den første tiden kan man oppleve at enkelte grener på plantene blir gulbrune. Som regel er dette småskader etter transport og planting, som man enkelt kan klippes vekk fortløpende. Hvis plantene derimot utvikler en gulbrun farge fra toppen og nedover, tyder dette på tørkeskade. Det kan være flere årsaker til at dette har skjedd. Erfaringsvis har man ikke vannet riktig og nok før, under og/eller etter planting. Dette er grunnen til at det er viktig at rotklumpen er skikkelig våt ved planting og at det vannes jevnlig i begynnelsen. Noen ganger er det bare en og annen plante innimellom som blir brun. Ofte kommer disse plantene seg etterhvert, men hvis de dør helt ut henger dette ganske sikkert sammen med at rotsystemet ikke har fått kommet seg skikkelig i gang. Da bør man ta kontakt med hagesenteret man har kjøpt plantene for videre saksgang.
Hvordan klippe tuja?
Saken er at tuja tåler ganske hard beskjæring. Ta enkelt en god beskjæringssaks eller elektrisk hekkesaks og klipp av brune og/eller småskadede grener. Hekken kan, på lik linje med andre typer hekkplanter, med fordel klippes på sidene slik at den får en svak pyramideform. Dette gjør også at hekkplantene får jevnere lystilgang. Hvis noen av plantene har fått mye lengre toppskudd enn de andre, kan du justere dette ved å klippe ned toppskuddet til en lavere sidegren. Denne sidegrenen vil etterhvert ta over som toppskudd. Nå skal vi forresten benytte muligheten til å avlive en myte med én gang; en tuja slutter ikke å vokse i høyden om man klipper toppen på den. Plantene kan fint justeres i unge år slik at hekken blir så jevn som mulig. Når hekken har nådd ønsket høyde og du klipper den, må dette vedlikeholdes. Beskjæring bør helst gjøres i april eller september, mens utjevningsbeskjæring kan gjøres gjennom hele vekstsesongen.
Gjødsling
På våren er det igjen fôringstid for tujahekken. Gå til anskaffelse av et organisk gjødsel, som for eksempel Natria Universalgjødsel eller kugjødselkompost. Stikk et 10-15 cm dypt kosteskafthull mellom hver plante og tilfør en liten neve (2-3 spiseskjeer) med Natria Universalgjødsel i hullet. Fyll så etter med jord. Kugjødselkomposten legges oppå jorden mellom hver plante. Dette vil gi en god vekststart og stimulere til videre rotutvikling hos plantene. Gjør dette igjen i overgangen mellom juni og juli. Husk at du må ha et aktivt forhold til høstgjødslingen av tuja og vintergrønne planter generelt. Vintergrønne planter feller ikke blader og bar på høsten, derav navnet. Det grønne er vegetativ vekst som skal vokse og utvikle seg fra våren til ut juli måned. Etter dette bør ikke plantene vokse i volum, men «innover»; altså at celleveggene i den grønne vegetasjonen får vokse seg tykke og avmodnes. Dermed vil celleveggene tåle frosten uten at de frostsprenges. Pass på at du går for et høstgjødsel som ikke inneholder for mye nitrogen. Et utmerket alternativ er et granulert gjødsel som er basert på for eksempel hestemøkk uten å være tilsatt nitrogen.
Har du spørsmål eller trenger råd til hvordan du kan få en super tujahekk? Kom innom et av våre hagesentre for en hyggelig hageprat.