Hvordan dyrker jeg poteter?
Lynkurs i å bli «hjemmelaget potetbonde»
Etablering av potetland
Å dyrke poteter handler om jordbruk – og dermed er det vesentlig å ha jord å bruke. Å spa opp et potetland er langt på vei det viktigste arbeidet å både planlegge og å gjøre. Planlegg potetlandet ut fra hvor mange potetfårer (rader) som ønskes. Avstanden mellom fårene kan beregnes til 50-70 cm mellom senter til senter i potet-fårene. I raden kan potetene settes med omkring 30 cm avstand.
Det er opp til størrelsen på området om man ønsker å bruke motorisert jordfreser eller spade, muskler og arbeidslyst. Jorden skal virkelig bearbeides og snues om på. Steiner skal fjernes og røtter og annet uønsket materiale skal vekk. Tilbake skal det være minimum 30 cm dyp jord som nå skal gjødsles opp og forhåpentligvis resultere i mangfoldige kilo poteter som resultat for strevet.
I et nyetablert potetland vil det ofte være behov for å jevnlig fjerne steiner gjennom de første somrene og hver vår og høst. Det er både regnvær, erosjon i jorda og vinterfrost som vil avsløre hvor overraskende mange steiner som ofte finnes i jorda.
Det er også nyttig å merke seg hva slags type jord man finner der man anlegger potetlandet. Dette vil kunne variere innenfor hver hage, men også fra sted til sted.
Poteten trives i flere jordtyper, men felles for de fleste er at de trenger jevn tilgang på vann eller at jorden ikke blir altfor tørr.
Det er også viktig at potetlandet er næringsrikt. Det finnes spesialgjødsel for potet, men det finnes også gode generelle grønnsaksgjødsel – så det viktigste er altså at man anskaffer gjødsel med godt innhold av nitrogen og kalium.
Før potetene settes
Før potetene settes i jorden bør de legges lyst for lysgroing. Når groene ideelt er 0,5-1,0 cm lange er de klare til å settes i jorden – og de får slik en god start. I løpet av de neste ukene vil det være viktig å hyppe opp jord rundt hver potetplante, slik at potene ikke blir liggende for høyt opp i jorda – for da blir de grønne og dermed giftige.
På Østlandet er den vanligste tiden for å sette poteter regnet fra begynnelsen av mai til midten av juni.
Alt avhenger av:
- geografisk plassering
- høyde over havet
- været
- hvilken sort potet man vi sette
- hvilket høstetidspunkt man ønsker
Det er store variasjoner av de nevnte faktorene, men vi skal kort gi noen enkle tips som hjelpe deg til å få et vellykket resultat som hobby-potetbonde.
Tips!
Det kan være lurt å bruke markdekkende duk og lage et godt hull der poteten skal stå. Slik sparer man seg for mye ugrassluking gjennom sesongen.
Oppsummert kan vi si at:
- Forbered potetlandet i god tid – og gjødsle godt opp. Finn ønsket potettype å dyrke.
- Lysgro potetene før de settes ut i tidsrommet begynnelsen på mai til midt i juni.
- Pass på å gjødsle og hyppe opp jord underveis i sesongen, og vann i tørre perioder.
Gøy å vite!
Poteter med lyst og gult skall er tidligpoteter. Poteter med rødt skall er lagringspotet og holder lenger.
Tips!
Det er mulig å dyrke potet i egne potter på balkong og terrasse! Bruk god jord og sett 1-2 poteter i potten. Vanne og gjødsle jevnlig, så kan man få flere potetmiddager også om man bor på liten plass.