Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Hortensia - bugnende busker

Hageplanter, Prydbusker, Tips og råd
Hortensia - bugnende busker

Hortensia er en av verdens mest populære potteplanter! Den består av frodige blomsterklaser i farger som blå, lilla, hvit og rosa, og fås kjøpt både som stueplanter og snittblomster. Perfekt i kjøkkenkarmen, så vel som i bedd og på balkonger.

Vil du ha en frodig, bugnende hortensia, er riktig stell, vanning og vedlikehold avgjørende. Lykkes du med dette, kan hortensiaen leve i mange, mange år! Hortensia trives best under den varme delen av året, og blomstrer i hagen fra juni til oktober, avhengig av hvilken sort det er.

 

Fremelsk en bugnende hortensia

Disse plantene tar seg veldig godt ut alene, men de er enda flottere når de står sammen. Hortensia trenger jevnlig tilførsel av fuktighet, men bør heller ikke stå lengre enn 30 minutter i vann om de vannes ved vannbad. Hortensia trives best i halvskygge, med romtemperatur uten for mye direkte sollys, men blomstene kan også settes noe kjøligere for å forlenge blomstringstiden.

Det er mange arter å velge mellom, der alle er flotte på sine ulike måter!

Noen av de vanligste er:
  • Hagehortensia (Hydrangea macrophylla) er den vanligste hortensiaen i handel. Det er den typisk rosa, blå, hvite og lilla – i tillegg til flere variasjoner.
  • Syrinhortensia blomstrer på årets skudd, trives både i sol og halvskygge, og kan bli opp til tre meter høy!
  • Klatrehortensia trives best på skyggefulle plasser, og kan få 4-8 meter lange grener. Denne er helt ideell å plante til blant annet dekking av vegger, pergolaer og i skråninger.
  • Sargenthortensia er en bred busk som blir ca to meter høy, med hvite og fiolette blomster.
Rosa / Lilla hortensia i full blomst
Flere hortensiaer i forskjellige farger og i full blomst

Ellers, er det mange andre arter å velge mellom, der alle er flotte på sin måte!

 

Å plante hortensia i hagen

Når det vipper over i mai måned, kan du plante blomsten i hagen. Velg næringsrik jord og plant den gjerne en plass med jevn fuktighet. Når dette er gjort, er det viktig å følge opp med nok fuktighet og gjødsel. Gjødsle bør du gjøre både vår og høst, minst. Visste du forresten at blomstenes farge kan endres og avhenger av jordas surhetsgrad? Vil du å endre farge på blomsten, gjør du dette enkelt ved å velge gjødsel etter ønsket fargetone eller i all enkelhet bruk “Hortensiajord” eller “Rhododendronjord”. Dette er jordtyper med lav pH – noe som vil gjøre at den blå og lilla hortensiaen på en god måte beholder fargen sin.

 

Riktig beskjæring er avgjørende 

Riktig beskjæring er avgjørende for blomstringen. Beskjæring hjelper blomsterplanter å holde seg friske og produsere flere blomster. Det viktigste er ikke hvordan Hortensiaen beskjæres, men når de beskjæres. Hortensia setter knopp året før de blomstrer, så de bør beskjæres rett etter blomstringen om høsten. Mars er en bra måned å rydnings-beskjære på. Dette er et fint tidspunkt å fjerne knekte, frostskadede og døde grener på. Før du setter i gang med beskjæringen, må redskapet være på plass. Sørg for at du har en god, ren og skarp beskjæringssaks. Start med de ytterste grenene av hortensia og fordel grenene som skal fjernes jevnt over hele busken. Klipp ned disse til det levende treverket.

 

Vakre blomster krever oppmerksomhet!

Visne blomster kan fjernes underveis og etter blomstringsperioden (rundt september måned), mens døde eller syke planter og plantedeler bør fjernes så fort det er sett, uavhengig av tid på året. Husk, en vellykket hage krever vedlikehold og pleie, akkurat som med alle andre relasjoner i livet!

Har du spørsmål eller trenger råd til hvordan du kan få en bugnende hortensia? Kom innom et av våre hagesentre for en hyggelig hageprat.

Artikkelforfatter: Fred Habberstad


Share on Facebook

Personvernerklæring

Logg inn