Hortensia er en av verdens mest populære potteplanter! Den består av frodige blomsterklaser i farger som blå, lilla, hvit og rosa, og fås kjøpt både som stueplanter og snittblomster. Perfekt i kjøkkenkarmen, så vel som i bedd og på balkonger.

Vil du ha en frodig, bugnende hortensia, er riktig stell, vanning og vedlikehold avgjørende. Lykkes du med dette, kan en hortensia leve i mange, mange år! Hortensia trives best under den varme delen av året, og blomstrer i hagen fra juni til oktober, avhengig av hvilken sort du har. Den tar seg veldig godt ut alene, men er enda flottere når de står sammen. Hortensia trenger jevnlig tilførsel av fuktighet, men bør heller ikke stå lengre enn 30 minutter i vann. Hortensia trives best i halvmørke, med romtemperatur og lite direkte sollys, men blomstene kan også settes noe kjøligere for å forlenge blomstringstiden.

Noen av de vanligste artene:

Syrinhortensia blomstrer på årets skudd, trives både i sol og halvskygge, og kan bli opp til tre meter høy!
Klatrehortensia trives best på skyggefulle plasser, og kan få 4-8 meter lange grener. Denne er helt ideell å plante til blant annet dekking av vegger og skråninger.
Sargenthortensia er en bred busk som blir ca. to meter høy, med hvite og fiolette blomster.

Rosa / Lilla hortensia i full blomst
Flere hortensiaer i forskjellige farger og i full blomst

Ellers, er det mange andre arter å velge mellom, der alle er flotte på sin måte!

Plant blomstene i hagen!

Når det vipper over i mai måned, kan du plante blomsten i hagen. Velg næringsrik jord og plant den gjerne en plass med jevn fuktighet. Når dette er gjort, er det viktig å følge opp med nok fuktighet og gjødsel. Gjødsle bør du gjøre både vår og høst, minst. Visste du forresten at blomstenes farge kan endres og avhenger av jordas surhetsgrad? Vil du å endre farge på blomsten, gjør du dette enkelt ved å velge gjødsel etter ønsket fargetone.

Riktig beskjæring er avgjørende 

Riktig beskjæring er avgjørende for blomstringen. Beskjæring hjelper blomsterplanter å holde seg friske og produsere flere blomster. Det viktigste er ikke hvordan hortensian beskjæres, men når de beskjæres. Hortensia setter knopp året før de blomstrer, så de bør beskjæres rett etter blomstringen om høsten. Mars er en fin måned å beskjære på. Det er også et fint tidspunkt å fjerne knekte, frostskadede og døde grener på. Før du setter i gang med beskjæringen, må redskapet være på plass. Sørg for at du har en god, ren og skarp beskjæringssaks. Start aldri med de ytterste grenene av hortensia og fordel grenene som skal fjernes jevnt over hele busken. Klipp ned disse til det levende treverket.

Vakre blomster krever oppmerksomhet

Visne blomster kan fjernes etter blomstringsperioden (rundt september måned), mens død eller syk tre bør fjernes så fort det er sett, uavhengig av tid på året. Husk, en vellykket hage krever vedlikehold og pleie, akkurat som med alle andre relasjoner her i livet.

Har du spørsmål eller trenger råd til hvordan du kan få en bugnende hortensia? Kom innom et av våre hagesentre for en hyggelig hageprat.