Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

God start på våren for planter og plen

Flerårige / Stauder, Gjødsel, Gressplen, Hagegjødsel, Tips og råd
God start på våren for planter og plen

Hageplanter og gressplen er sultne etter lang tid i dvale. Nå er det tid for fôring. Med andre ord – tid for gjødsel! Det er lett å glemme at plenen er uteområdets dansegulv og trenger omsorg og stell vel så mye som alle andre planter. I denne artikkelen får du nyttige tips du kan bruke for å gi planter og plen en god start på året.

Har du gressplen?

God gjødsling styrker rotsystem og plantehelse, og forebygger sykdom, skader og mye annet rusk. Gi derfor gjødsel før du ser problemer og gul plen. Husk; mose er kun en indikator på at gresset ikke trives!

Tips fra oss:

  • Skap gode levevilkår for meitemark og organismer i jorden med organisk gjødsel. Det finnes en rekke gode gjødseltyper som gir selve gresset god grobunn.
  • I noen tilfeller trenger plenen kalk i tillegg. Flere av de organiske gjødseltypene inneholder både kalk og nødvendige næringsstoffer, som tilsammen gir plenen riktig effekt. Da slipper du unna med kun å gjødsle også!
  • Bruk gjerne en rake for å løfte gresset, slik at luft og gjødsel får kontakt med jorden.
    Klipp plenen jevnlig, så forblir plenen tilfredsstilt og fri for uønsket ugress og mose. Fjernes for mye av de grønne bladene på gresset hindres det fra å holde seg sunt og friskt. En tommelfingerregel er at det ikke bør være kortere enn 4 cm.
  • For å fjerne mose og løvetann bør du bruke et granulert plenrensmiddel. Dette virkestoffet er et veksthormon som gjør at alle de to-frødbladede plantene vokser seg i hjel. Gress er ikke to-frødbladet og står derfor trygt.

Har du prydbusker, bærbusker, frukttrær eller stauder?

På grunn av kvister, greiner, blader og blomster, ofte med frukt og bær av ulike typer, trenger disse plantene en annen næringsbalanse enn gressplen. For å få en optimal utvikling og vekst bør du derfor investere i en gjødsel spesielt tilpasset disse plantene.

Tips fra oss:

  • For at gjødsla skal ha best mulig effekt kan du stikke et 10-15 cm. dypt hull i jorden 20-30 cm. fra plantens vekststed, og tilføre 2-3 spiseskjeer med hagegjødsel. Fyll så etter med jord.
  • I staudebedet kan du gjerne legge gjødsla inntil plantene eller kaste den jevnt utover. Sørg for å vanne godt umiddelbart etter gjødsling, for å unngå risiko for sviskader på plantenes vegetasjon hvis gjødsla havner på plantene.
  • Til frukttrær skal man ikke gjødsle inne ved stammen, men tenk deg heller en loddrett linje fra ytterst på trekronen og lag 3-5 hull rundt hele treet med dybde på 10-15 cm. Legg 2-3 spiseskjeer med hagegjødsel i hullene og fyll etter med litt jord. På denne måten vil næringen bli gjort tilgjengelig for treet på en god måte.

Har du hekk?

Her skiller vi hekkeplantene enkelt opp i to kategorier; bladfellende eller vintergrønn hekk. Noen eksempler på bladfellende busker er søtmispel, blankmispel, svartsurbær leddved og syriner. Vintergrønn hekk som ofte blir brukt er tuja, barlind og buksbom.

Tips fra oss:

  • Bladfellende hekk kan få samme behandling som prydbusker, men man kan gjerne bare strø gjødsela oppå jorda, mellom plantene. Hvis man benytter dekkbark bør man skyve vekk barken og legge gjødsla på jorden under.
  • Vintergrønn hekk, som tuja, barlind eller andre typer planter, trenger næring som de bladfellende får, men trenger også nitrogen-næringen som gir grønnfarge. Det finnes egen gjødsel for vintergrønne planter som vil egne seg godt. Vi anbefaler å strø gjødsela oppå jorda og deretter vanne godt.

Har du surjordsplanter?

Surjordsplanter må ha gjødsel tilpasset sine behov. Da går du enkelt til anskaffelse av rhododendrongjødsel eller gjødsel for surjordsplanter. Det er viktig at planter som rhododendron, hortensia, amerikansk blåbær og lyng-typer får denne type gjødsel. Gjødsling av surjordsplanter er en svært effektiv måte å unngå mangelsykdommer hos planta på.

Tips fra oss:

  • Vann godt etter gjødsling, gjerne med oppsamlet regnvann eller snørester etter vinteren. Det er ekstra fordelaktig hvis du bor i et område med mye kalk i vannet.
  • Pass på at plantene får nok vann gjennom sesongen!
  • Det kan over tid gi god effekt å ha bark som topping på bed med surjord, men vær påpasselig – gjødsla bør legges på jorda, ikke på barken.

Så; nå er det bare å se på at det spirer og gror!

Sitter du inne med spørsmål eller mangler noe til ditt hageprosjekt? Du er hjertelig velkommen til et av våre hagesentre, så hjelper vi deg med det du trenger.



Share on Facebook

Personvernerklæring

Logg inn