Den store gartnerivirksomheten til Frode Ekern fra Stange bidrar mer i bed og blomsterkasser enn i eierens regnskaper.

Artikkel fra Hamar Arbeiderblad. Fotografert og skrevet av Frank Brandsås

–Nei, du vet, det er ikke store marginer i denne bransjen. Selv bruker vi det vi kan til å utvikle selskapet. Vi har ikke noe mål om å maksimere fortjenesten.
Det sier Frode Ekern (50) fra Stange til HA. Han er eneeier av Modell og metall AS i Ottestad i Stange. Dette selskapet eier både gartnerivirksomheten og andre selskap Ekern er inne i.

Beskjedne resultat

I 2013 hadde gartnerier og planteutsalg samlede driftsinntekter på 35 millioner kroner. Driftsresultat og resultat før skatt endte på beskjedne 240.000 kroner. Marginer på under en present er snaut i de fleste bransjer. I fjor økte driftsinntektene til nesten 40 millioner kroner. Resultatet ble også litt, men bare marginalt, bedre enn året før.
– Vi investerer mye og bygger opp virksomheten, sier Ekern.
Selskapet Blomsterkroken AS, som driver hagesenteret ved Vienkrysset i Hamar, har driftsinntekter på om lag 16 millioner kroner og litt bedre marginer.

100 ansatte

«Alle» har fått med seg hagesenteret ved Vienkrysset i Hamar. Langt mindre kjent er det at same mann eier tilsvarende, dog stort sett mindre, utsalg sju andre steder fra Jessheim til Lillehammer. Han har fortsatt et utsalg i Ringsaker – der han startet beskjedent med en butikk på Mølla kjøpesenter i 1983.
– Vi fikk leie en liten krok der. Derav navnet Blomsterkroken. sier Ekern.
I høysesongen har han om lag 100 personer på lønningslista. Selv gjennom vinteren har han en drøy håndfull ansatte.

Stort gartneri

Ekern har valgt å holde en lav profil. Ganske i det stille har han de siste årene bygd opp et stort gartneri på Gubberud i Ottestad. Med hele 11.000 kvadratmeter produksjonslokale er han desidert størst på produksjon i distriktet.
– Vi bygger og investerer gjerne litt hvert år. Vi tar det forsiktig, sier Ekern.

Kortreiste planter

Han startet så smått med gartneri i 1984. Han er godt fornøyd med at Asta Edvardsen, som er 76 år, fortsatt ønsker å jobbe som produksjonsleder.
– To andre har jobbet hos oss i 20 år, sier Ekern stolt.
Han er mest opptatt av å snake om plantene og betydningen av å kunne selge kortreiste planter:
– Mange tenker nok ikke på det, men planter er faktisk ferskvarer. Og vi ser jo at kundene setter pris på å få planter som er ferske og lagd på en profesjonell måte. Vi kan selge planter som sto i produksjonshuset to timer tidligere, sier produsenten stolt.

Spesiell gjødsel

Han sier at gartneriet benytter en langtidsgjødsel som gir næring til planten gjennom hele vekstsesongen:
– Problemet for de fleste plantene er at eierne gjødsler og vanner for lite. Vi prøver å levere kraftige planter. Det skiller oss fra mye av det man finner i dagligvaren. Det er ikke lett å få en pistrete stilt til å bli en frodig plante, sier Ekern.

Dramatisk avblomstring

Han husker tilbake til 80-tallet da det var 30 til 50 medlemmer i Hedmark Gartnerlag. Det er om lag dobbelt så mange som i sammenslåtte Hedmark og Oppland Gartnerlag nå.
– Vi er en av få aktører som investerer i gartnerier. Men vi trives og har troen, sier Ekern.
Holdingselskapet Modell og metall AS viser at det gror også hos eieren. Selskapet har lagt seg opp en egenkapital på åtte millioner kroner – for en stor del i eiendom. En egenkapitalandel på råsterke 76 prosent er meget sterkt.